Svensktalande på WikiTree

+16 votes
783 views
Det skulle vara så roligt att få reda på vad ni andra jobbar med just nu. Jag ser ju spåren efter er men nyfiken som jag är så undrar jag vad som är ert huvudfokus på WikiTree just nu.

Jag har precis avslutat att koppla den personen som min mamma kallade mormor (icke biologisk) till världsträdet så att jag kunde koppla henne till min mormors profil, ville inte att hon skulle flyta som en solitär. Fördelen med att komma från ett ställe där alla är släkt med alla, det var inte svårt att koppla ihop henne med egna släktingar och få ihop ett fint träd åt henne.
Jag håller också på att trassla med Ingevaldssläkten (som inte är min egen släkt utan jag försöker hjälpa icke svensktalande) - sliter mitt hår över att så många av barnen inte finns med i födelse- och dopböckerna. Behöver lära mig mer om hur det fungerade i praktiken, jag tycker att det är alldeles för många barn som inte finns antecknade, var de verkligen så slarviga eller kan det bero på något annat?!

Berätta gärna var och vad som upptar din tid på WikiTree just nu! <3
in Genealogy Help by Kerstin Ståhlbrand G2G6 Mach 1 (13.7k points)
edited by Kerstin Ståhlbrand
Intressant fråga med barn som inte finns antecknade. Beror väl på när och var? Ibland finns de i en grannsocken - har du koll på det? - men ibland verkar det som om vissa familjer höll sig undan. Eller räknades för mindre än andra... men andra gånger är det mera som slarv rakt över hela linjen. Oftast kan man ju bara spekulera, men många gånger kan man se mönster.

Jag skulle verkligen behöva bollningshjälp med de där saknade födelsenotiserna. Tyvärr var jag för dålig på att föra ordentliga anteckningar så det kommer att ta ett tag för mig att hitta den där familjen som gjorde att jag började fundera. Det var i alla fall en familj med fem barn där tre barn fanns med i födelseboken. De två som saknades var båda flickor och de andra tre var alla pojkar.
Jag hittade en anteckning om att kyrko-ordningen krävde dop av alla nyfödda inom åtta dagar och att straffet var högt om man inte följde regeln, i princip att man kunde förlora sin medborgerliga rättighet. Det verkar vara ett för högt pris för en familj att riskera även om det bara var "flickor" som skulle döpas. Men å andra sidan hur känt var det för människor i allmänhet och hur hårda var prästerna på efterföljnad.
Så då började jag fundera på det där med om det var tillåtet att döpa i annan församling och hur det i så fall antecknades. I den egna boken eller som attest som skickades till boendeförsamlingen.
Sedan funderade jag på det där med boende kontra mantalskrivning. Hur ofta bodde man i själva verket någon annanstans än där man betalade skatt?
Och sedan hittade jag i en födelsebok ett överkorsat dop med noteringen om att det var ogiltigt. Och blev ännu mer konfunderad. Hur kan ett dop bli ogiltigt? I min värld, som prästvigd, så kan ett dop aldrig bli ogiltigt så länge det utförts med rätt ord och med levande vatten. Så vad gjorde det här dopet ogiltigt och överkorsat?
Som sagt jag ska leta reda på källorna till det här, det kommer så snart jag hittat familjen. blush

https://www.wikitree.com/wiki/Persdotter-220
Det var den här kvinnas barn i första äktenskapet och jag råkade vända på det. Det var tre flickor som alla saknar födelsenotiser och två pojkar som har det.
Nu ska jag leta efter dopboken med det överkorsade dopet som angavs ogiltigt.

Ja det där med dop inom åtta dagar för den tiden i Sverige kan man nog lita på fullt och fast - inte som på vissa andra håll i världen där det kunde hända att en hel syskonkull döptes samtidigt, flera år efter det äldsta barnets födelse.

Men jag tror att det var sällan som födelse/dop (på den tiden) infördes i kyrkboken genast; det var nog mer så att det först antecknades kladd, kanske till och med på lösa lappar och sedan renskrevs i den officiella boken. Och lösa lappar kan ju komma bort. Och visst märker man att för 1700-talet var kyrkbokföringen ännu inte så standardiserad - och att vissa präster var mycket slarvigare än andra; kanske även hade mindre respekt från lokalbefolkningen. Det är sånt som gör det frestande att ge sig in i studier av hela församlingen ;-)

Sedan Gunnarsnäs/Dalskog - kan familjen ha döpt några barn i Norge? Nja, kanske inte så nära till hands ändå om jag hittar rätt Blikserud på kartan.

Om man alltid bodde där man var skriven? Svårt att säga hur vanligt det var att man inte gjorde det. Att man permanent bodde någon annanstans var nog inte så lätt att komma undan med. Men jag tycker jag lär mig att folk var mycket rörligare än jag trodde för tio år sedan.

Ogiltiga dop... jo, när ett barn hade fått nöddop och överlevde så har jag sett att det var noga med att kontrollera att det hade gått rätt till. Oftast godkändes nöddopet men det hände då och då att det fick göras om av prästen. Vet ej vad skillnaden var, men det gällde ju att inte "vederdöpa" ett barn som redan var döpt, om än av en lekman. Men ditt fall låter som något ännu mer ovanligt.
"Vissa präster var mycket slarvigare än andra" - skulle där ha infogat att det är därför man blir rent förälskad i dem som har en redig handstil och kommer med utförlig information :-)
Löslappssystemet var ju i princip standard. Och många kockar var det, kyrkoherdar, kaplaner, klockare som renskrev varandras lappar, och som hade problem att tyda sin egna lappar i efterhand. När lappar hittades kunde de föras in lite varsomhelst, inte kronologiskt korrekt, ibland inte ens i rätt bok. Finns exempel där prästskrället inte fört in en enda notis i böckerna efter flera års tjänst och bara efterlämnade en hög med lappar. Efterträdaren fick sen sitta och renskriva flera år bakåt. Många präster var som många andra i samhället gravt alkoholiserade. Klart att många lappar försvann på vägen. Egentligen är det otroligt att det blev så mycket rätt som det blev.

11 Answers

+14 votes
Så glad at du kunde koppla ihop din icke-biologisk mormor!

Recently I have been building profiles for the England Project's monthly challenge which is adding and connecting profiles of members of the Royal Society of Music. These musician members all had pictures in a photo album donated to the Society. It's been a lot of fun as a musician myself to research these musicians and their families.

Gearing up for the upcoming connect-a-thon where I'm captain of the Nordic Noir team and plan on working on Norwegian immigrants profiles both the families in Norway and those that ended up in Vernon, Crawford, and La Crosse Counties in Wisconsin.
by Jeffrey Wall G2G6 Mach 6 (65.7k points)
Tack Jeffery! Nice to hear what you have been doing. ❤ It sounds like a fun job. I will chear at you at Connect-a-Thon, if I can help let me know!
+16 votes
Kul att höra vad andra håller på med! Jag hade kommit så långt bak på mina släktlinjer som jag kunde komma, men sedan skaffade jag konto på Arkiv digital och lärde mig hitta i mantalslängder så nu kan jag ta mig två-tre generationer längre bak på de flesta grenar. Så det är det jag håller på med, och det är ju trevligt.
by Annika Fägerlind G2G1 (1.1k points)
Å så spännande, grattis Annika till upptäckten! Jag älskar känslan: att inse att trädet blivit större och att fler människor som bidragit till att jag är jag finns med namn. Jag blev nyfiken och tittade lite på ditt träd - vilket jobb du lagt ner! ❤
Wow, jag gjorde ett försök med mantalslängder och gav upp efter några minuter. Helt omöjlig att läsa för mig tyvärr.
Det som är för svårt att läsa vid en viss tidpunkt kan visa sig ha blivit läsligare om man återvänder efter ett år eller så. Om man har fortsatt släktforska under mellantiden, förstås. Man liksom lär sig utan att man märker det.
John: Tricket med mantalslängder är att hitta en längd där platsnamnen går ganska lätt att läsa. De står nämligen oftast i samma eller nästan samma ordning i relation till varandra, så om jag vet att tex (i Glava socken) Töresbol alltid ligger på plats tre eller fyra, före Byy, så går det mycket lättare att hitta den i mer svårtydda längder. När man väl har hittat platsnamnet så brukar personnamnen gå ganska lätt att tyda, eftersom de inte brukar heta så många olika namn i en socken så det inte finns ett obegränsat urval att gissa på.

Sedan tror jag att det är mycket svårare i städer än ute på landet, men det har jag väldigt liten erfarenhet av än så länge. Lycka till!

Kerstin: Tack! Det är fortfarande mycket från i början när jag släktforskade som är ganska slarvigt ifyllt, men jag bättrar på det lite i taget.

Eva: Ja verkligen, så är det!
Bra tips, Annika! Det är så man gör. Tack för att du tog dig tid att skriva ner det.
+14 votes

Hej! Jag har haft rätt mycket paus i släktforskningen på sistone, men häromdagen så ville jag lägga till något och valde då att ge min farmors pappas andra fru några förfäder. Det ledde till att jag hittade professor Cronstrand som hade 8 barn med sin hushållerska. En intressant historia.

När det gäller mina egna släktgrenar så känns det som om det är svårt att komma vidare, men jag har mycket städning och förbättring att göra, speciellt att skriva biografier.

by Maria Lundholm G2G6 Pilot (228k points)
Jag kan bara hålla med, vilken spännande person du hittade och skapade profil för! Så roligt att få lite mer information än född och död. ❤

Och ja förbättringsarbetet är något som jag också har massor kvar av. Jag försöker blanda upp det så att jag inte tröttnar.
+10 votes
Jag har inte direkt något fokus nu utan duttar lite här och där. Mitt huvudsyfte är att här lägga in sånt jag har i Gramps i min dator. Ett tag gjorde jag det rätt flitigt, men numer går det väldigt långsamt, då och då.

Jag har flera importerade gedcommar som jag jämför ibland för att se om någon av personerna jag har i träden hemma har lagts in av någon annan här. När så sker så kan det bli en knuff till mig att bygga ihop mig med den profilen.

Något jag verkligen tycker om är just att knyta ihop profiler som redan finns. Om jag till exempel noterar att en svensk person och dess barnbarn båda redan har profiler men inte ledet däremellan så lockas jag att dutta in ledet däremellan även om det inte alls är mina släktingar.

Bland annat småredigerande så tar jag ibland en slumpvis av mina "suggestions" och försöker beta av den.
by Per Starbäck G2G6 Mach 3 (39.0k points)
Kan bara hålla med dig om att det är väldigt roligt att knyta ihop profiler med saknade personer. Det gjorde mitt jobb med mormors fostermor så roligt.

Tack för tipset om ged.com filen, det var fiffigt sätt att göra det på. Jag har sökt person för person och det här verkar så mycket smartare!
Tyvärr funkar gedcom-jämförandet bara någorlunda för såna som har släktnamn. För såna med bara patronymikon är det hopplöst eftersom "gedcompare" tycker att det är en så stark indikation att några råkar ha samma patronymikon så att man får vada igenom så många onödiga förslag där just ingenting stämmer. Från dagens jämförelser: En Amelie Augusta och en Augusta Axelina misstänkte den vara samma person, trots att båda hade exakta födelsedatum angivna två år ifrån varann (olika datum och månader också) och födelseorter i Örebro län respektive Östergötland. Om det gick att vrida på en ratt för hur känslig gedcompare ska vara skulle funktionen vara mycket mer användbar.
Ärsch då, vilken otur att det inte fungerade bättre för oss med annat namnsystem. Men det är ett bra utvecklingsförslag! <3
Jag använder också Gramps men jag behöver lära mig mer om hur man gör Gedcom-filer i Gramps. Jag kan göra Gedcom av hela databasen men har svårt att få med källorna på ett bra sätt. Dessutom så är det många poster med mycket media och jag funderar på om man kan göra mindre Gedcom-filer med någon släktgren i taget.

När det gäller WikiTree så är jag ny användare och har lagt upp en del av mina Gotländska förfäder men ännu inte gjort några direkta kopplingar. Jag har mycket släkt i USA så det kommer troligen. Jag har ännu mycket att lära om WT.

När det gäller barn som inte är noterade så var det vanligt att man inte noterade dödfödda och barn som hade dött som barn. Speciellt om de inte hade hunnit bli döpta så fanns de inte i kyrkans ögon. På många platser var det bråttom att döpa ett barn, oftast bara 1 eller 2 dagar efter födsel. Barnmorskor kunde också ha rätt att döpa ett barn och jag har sett noteringen "barnmorskedöpt" några gånger. Men det är främst Gotland jag håller på med.

En andra sak är att svensk statsförvaltning hade en "dipp", en nedgång under 1700-talet där man inte var så noga med hur saker utfördes eller antecknades. Det har även påverkat kyrkan och prästerna när tidsandan inte tog det på alltför stort allvar. På 1800-talet skärpte man det hela igen och utformade det mesta av hur det ser ut idag.
Ja, hej Tommy och välkommen till WikiTree!

Tror att det där med att inte notera dödfödda och tidigt döda barn på 16-1700-talet kan vara lokalt. Antingen för Gotland/Visby stift eller för de socknar du har ägnat dig åt. Där jag har tillbringat allra mest tid, d.v.s. några socknar i Västerås stift på 16-1700-tal även dessa noga bokförda... möjligen att de dödfödda inte räknades i de allra tidigaste ministerialböckerna. Däremot är det ju så att de tidigaste husförhörslängderna ofta bara upptar de barn som hunnit bli "förhörsmogna".
Precis som Eva vill jag säga - Välkommen till WikiTree! Roligt att du hittat hit!

Min erfarenhet av släktforskning, som nu sträcker sig över ganska många decennier, är att ju mer jag håller på ju mer inser jag hur lite jag vet. Och hur lokala sedvänjor var. När jag tittat i dopböcker i Blekinge så står det vem som bar barnet till dopet, det gör det inte i de delar av Västerbotten som jag rotat i. I Västerbotten är många barn nöddöpta, inte för att de var känsligare där utan förmodligen för att familjen skulle slippa ta sig till kyrkan inom en viss tid. I Älvsborg har jag slagits av hur ojämt det är med vilka barn som finns med i dopböckerna, barn som bevisligen växer upp och bildar familj men som inte går att hitta. Eftersom jag är av en lat natur så vill jag gärna klura ut systemet i förväg så att jag slipper lägga allt för många timmar på att leta "i onödan" eller "på fel ställe". Och när jag försöker se systemet så inser jag hur många paramentrar det är som jag har dålig koll på.

Sedan älskar jag kunskap så varje gång jag kan lära mig en ny sak vill jag ta chansen och här på WikiTree finns så många duktiga människor att lära sig av! <3
I Gramps kan du skapa "personfilter" med en mängd kriterier och dessa kan man använda vid exporten för att bara ta med vissa personer.
Hej Eva, ja det var rörigt på Gotland under den här tiden. Gotland var danskt men blev svenskt 1645 och en del danska präster blev kvar. Sen kom danskarna tillbaka på 1670-talet under några år och då skickade de tillbaka de danska prästerna till Danmark och tillsatte nya. När svenskarna sen kom tillbaka så lät de de danska prästerna vara kvar om de bekände sig till den svenska kyrkan. Sen var det präster som integrerade om den lokala makten och jag har en del av dom i min släkt. Det gör det intressant då det finns en hel del skrivet om dom.
Spännande, Tommy!
+11 votes
Jag håller på med att befolka Gunnilbo socken kring 1700-1750 och i viss mån Hed omkring den tiden. Har "halva mormor och halva morfar" i den delen av Bergslagen som nu är Skinnskattebergs kommun. Kyrkböckerna börjar tidigt, så det är lätt att bli fängslad av området. Det fanns ganska mycket på WikiTree där redan när jag hittade hit för åtta år sedan. Verkar vara många släktforskare som har anor åt det hållet. Kommer man bakåt till 1700-talet så är i stort sett alla släkt med alla - det är roligt att koppla ihop familjerna. Till sist, när man försöker fylla i luckorna inser man att folket flyttade mer än man trodde i början ;-)
by Eva Ekeblad G2G6 Pilot (574k points)
Å vilket spännande projekt Eva! Jag tror det kommer sluta likadant för mig - att jag kommer fastna i någon församling. Har du gjort ditt arbete som en one-place-study? Hur som helst inspirerande, tack för att du berättade om det! <3

För Skinnskatteberg har jag gjort denhär sidan.

Så fin sida Eva! Tack för titten!
Eva, du är ju släkt med min man, så jag kommer förbi personer du "skapat" både här och där. Jag gillar din stil att skriva biografier. Ska försöka efterlikna den mer i framtiden istället för mina klena punktlistor.

Om du inte medvetet har valt bort det, så vill jag även tipsa om att gå med i wikitrees discord, där man kan chatta lite mer i realtid i grupper eller enskilt. Exakt hur man går med minns jag inte men om du eller nån annan här vill testa så ska jag ta reda på det igen. Man kan använda discord i ett browser-fönster eller ladda ner programmet/appen.
Jag har medvetet valt bort discord, Maria. Tror jag har minskat min aktivitet här i G2G en hel del också. Vi kan skylla på åldern; har inte så mycket ork att kommunicera nuförtiden utan vecklar mest in mig i mitt eget. Men den här tråden tyckte jag var stimulerande.

Eva, jag misstänkte att det var så, kanske har lärt känna dig lite via g2g och profilerna vi skapar. laugh

Eva, om Gunnilbo. Ser att du t ex jobbat på min direkta ana 
Jacob Antonsson Mineur f. ca 1611 och hans familj. Fantastiskt med ordning och reda där. Tack! Oerhört stökigt annars bland vallonerna man hittar på nätet. Har funderat på att skaffa senaste versioner av Vallon 7  och  SMED13. Har du jobbat med dessa?

Har inte tillräckligt mycket valloner på tillräckligt nära håll för ett ha brytt mig om Vallonskivan, men SMED13 har jag skaffat. Jag är inte så imponerad. Smedskivorna kan vara till stor hjälp med smedernas långväga flyttar, men för smeder och bruksfolk med patronymiska namn saknas det massor, fortfarande. (Håller ju på med att försöka få styr på Färna bruk.) Tror det är bättre för de stora familjerna med stabila familjenamn.
+10 votes
För tillfället är fokusen låg på WT, men jag har ju snöat in på Lycksele, mer eller mindre ofrivilligt. Att alla är släkt gör ju saken mer.. intressant. Målet är att reda ut alla DNA-träffar som är mer avslägna, vilket är riktigt knivigt ibland pga. många släktskap.
by John Bäckstrand G2G6 Mach 1 (12.2k points)
Träffar du på många andra WikiTreeare som har profiler i Lycksele? Gör det litet mer spännande, enligt min erfarenhet.
Inte så många här, nej, men online i stort så är det ju väldigt många.
Jag gillar Lycksele, jag snöade in där när jag skulle få mormor Lovisa kopplad på världsträdet. Det är en av de där församlingarna jag skulle kunna tänka mig att göra en one-place-study på. :-) Jag gillar att den som skrev de tidiga husförhörslängderna är intresserad av släktforskning och hänvisar till föräldrar och syskon på andra ställen. <3
+9 votes
Har precis insett att min förfader och namne https://www.wikitree.com/wiki/Larsson-8480 har "Söndags-Olof" https://www.wikitree.com/wiki/Larsson-5128 som mffmff

För att kunna kopla ihop dem skulle någon med "Pre-1700 Profiles"-rättigheter behöva skapa en profil för https://www.wikitree.com/wiki/Jacobsson-475 dotter Magdalena (Malin i födelseboken) som får namnet förvanskat först till Lena och sedan ytterligare förvanskat till Helena (i t.ex. dödboken Norrbärke F:2 (1752-1783) nr 111 1763 )
by Per Larsson G2G1 (1.1k points)

Har skapat profilen:
https://www.wikitree.com/wiki/Abrahamsdotter-507

Har du källa på födelse datum och plats?
Hittar henne inte feb 1685 som det står i dödboken, i Norrbärke?

Hittade henne i feb 1686:
Norrbärke (W) C:1 (1661-1688) Bild: 56 Sida: 50
https://app.arkivdigital.se/volume/v131258?image=56&page=45

Tack, nu är hela kedjan upplagd bak från mig till Olof från Söndagsbyn i Norrbärke, även om det är ganska summariskt.
Roligt att du kunde koppla ihop tack vare D Brunos insats! Och det där med förvanskning av namn, är det verkligen en förvanskning? Jag har haft vänner som kallats en sak som unga och som ändrat namnet för att det andra känts barnsligt. Jag tänker att olika tider i livet kräver olika tilltal och är namnet Magdalena/Malin finns det många vägar att gå och ändå ha samma namn. <3
+8 votes
Tyvärr har släktforskningen legat på is ett tag, men de få gånger jag har jobbat så har det varit med att reda ut DNA-kopplingar samt att koppla ihop mina anor med världsträdet främst i Skellefteåområdet.

Rätt nyligt så kopplade jag ihop min mormors anor med min morfars anor ännu än gång. Rätt roligt när man ser att en person man ska lägga upp redan är inlagd i WT och extra spännande blir det när man själv gjort det. :)
by Robert Djärv G2G6 Mach 1 (12.1k points)
Å vad roligt att du svarade Robert Djärv, dina profiler har jag stött på rätt ofta nu på sistone! Jag har också funderat på det där att försöka reda ut DNA-kopplingarna, men hitintills har jag nog varit lite för bekväm. Drömmen är att mitt släktträd här på WikiTree är så stort att jag kan se alla kopplingar. För DNA träffarna är alltid fel i proportion till släktskap, det måste finnas många fler gemensamma nämnare och då har det känts övermäktigt och så har jag gjort något lättare. Mig i ett nötskal, kanske. :-)
Trevligt att höra av dig Robert! Jag tittade efter när vi jobbade med Hasse Fröbergs träd i en "challenge". Det var två år sen nu.
Jo, skulle vara trevligt att reda ut alla DNA-kopplingar men tror som du beskriver att man får nöja sig med att reda de med högst cM istället.
Jag har tyvärr nog inte deltagit i någon fler challenge sen dess. Det är ju kul att forska, men har inte haft tid för att göra några djupare forskningar, men blir sugen på att göra lite mer. :)
Jag håller förresten med dig Robert om att det är himla kul när man ska lägga till en profil nånstans och upptäcker att man redan gjort det själv! Det blir mer och mer kopplingar härs och tvärs i träden. Jag tror det tog mig ett par år innan jag hittade en koppling till världsträdet från att jag började på wt. Jag har kopplingar (men är inte släkt med) till efternamnen Tenow och Traung, och oj vad trassliga de är.
Robert, får vi locka med RAWK i april? Det vore roligt att ha dig med i teamet!
Låter intressant, kollade upp det och blev lite sugen att testa.

Har ni varit med tidigare?

Jag och Maria var med i december. Det är mer tid än ni hade när ni forskade på kändisen så det blir lugnare. Det vore roligt om du hade möjlighet att vara med!

En annan sak: Jag tror att jag idag lyckats med att koppla ihop ditt träd med mitt träd och med John Bäckstrands träd. Genom de här tre profilerna:

https://www.wikitree.com/wiki/Jonsdotter-7807

https://www.wikitree.com/wiki/Jacobsson-1207

https://www.wikitree.com/wiki/Olofsson-3457

Det tar väl en stund innan programmet kan räkna ut våra nya kopplingar men imorgon borde det gå att se hur nära vi är med den här nya vägen. :-)

Jo läste att det var under hela april, så det känns smidigare än att det bara är en vecka eller en helg :)

Åhhh, så härligt. Måste sätta mig imorgon och titta på trädet :)
Nu har jag även anmält mig till connect-a-thon som är 12-15 april :)
+6 votes
Jag är fortfarande ganska ny på WT känns det som. Försöker fokusera på att koppla in mig på mina befintliga grenar som redan finns här, mycket pre-1700. Söker och läser mycket på g2g, även långt tillbaka, intressant att följa utvecklingen som varit, varför det blev som det blev.
by D Bruno G2G6 Mach 2 (26.1k points)

Eva, just det, det är via farmors mammas bror som gifte sig med en Cleve. Det var kul att få närmare koppling till D helt utan egen ansträngning. wink Jag har inte haft ork för så mycket wt på sistone.

Av er som skrivit i denna tråd har jag färst steg till Henrik (14) och sen Eva och Maria (18). Närmast direkt släkting är jag med Eva (tiomänning), med Bruno och Maria strax efter ("once removed").

Aha, ja, Per, rötter tillbaka till 1600-talets Gunnilbo!

Med Maria och D Bruno har jag bara connections via ett eller flera giften.

Kedjan till Maria går via Maria Nylin, oäkta dotter till en syster till en av mina anmödrar i Arboga-trakten. Maria fostrades av välbärgade barnlösa släktingar i Stockholm och gifte sig där med en Cleve.

Kedjan till D Bruno går via Jonas Söhrman, som var gift med en av mina gammelfastrar i cirka tio år och sedan skild. Hans mor var en Heüman, vilket kopplar in i släkter som har haft familjenamn i många generationer.

Eva, mitt träd här är fortfarande så begränsat, men på min mormors sida är det nästan 100% Bergslagen!  T ex Gosven Hansson f. ca 1490 och Hennike Bengtsson f. ca 1490 har vi som gemensamma anor. Övertygad om att vi kommer hitta betydligt närmare släktband än så.

Per, vi har många gemensamma anor, och många av dem har jag ännu inte fått in mina linjer till. Jag ser att vi delar bl a Olaus Petri Niurenius f. ca 1580 , Reinhold Wallrave f. 1609 och Pacquet (Påke) Gilson aka Chenon f. ca 1570

Maria, ang. din fråga om "Stockholms Statens" på 1700-talet. Förutom Chris Bingefors, GFs släktforskarcafé, Anbytarforum, prova också Facebook: Svensk Genealogisk Tidskrift. Många av landets vassaste släktforskare hänger ju där. 

Tack för tipset D. Jag får fundera på om jag ska logga in på fb efter tre års frånvaro... eller muta nån annan att fråga. wink

Kerstin ser att du också har Gosven Hansson f. ca 1490 och Hennike Bengtsson f. ca 1490 som direkta anor.
Så då är vi också kusiner nu.

Ser att du har massor av anor i Bergslagen också, vi har båda en del i Gruvriset, Norrbärke, försökte hitta släktskap där men hittade inget. Än.

Haha, så kul, fler nya "kusiner"!
Kul med Gosven och Hennike! De måste ha massor av ättlingar idag - antagligen många som släktforskar också. Och, som vi ser, ett antal WikiTreeare bland dem. Det skulle man kanske göra något av.

Herrarna själva ligger utom mitt kompetensområde, där litar jag tacksamt på dem somforskar särskilt på bergsmanssläkterna.
+5 votes
Inget särskilt alls faktiskt utan är bara inne och läser lite ibland.

Tycker WikiTree är något av det bästa som hänt släktforskningen.
by Henrik Sundström G2G1 (1.5k points)
Det har nog aldrig riktigt kommit igång något samtal på svenska, vilket väl delvis får skyllas på att folk som jag - och andra som var med här när jag var nybörjare - har fört våra diskussioner på engelska, även när det har gällt svensk släktforskning i en tråd med enbart svenska deltagare.

Men det finns också en tendens att så fort någon skriver på ett annat språk än engelska så hoppar raskt någon engelskspråkig deltagare in och gör en Google-översättning. OK om de gör det för att kunna komma med ett svar, men om det enbart är en översättning och frågan handlar om svensk släktforskning känns det litet överflödigt och som en påminnelse om att man bör skriva på nutidens latin.

Är också glad över hur tråden har utvecklat sig; det är spännande att jämföra över landet. Över tid har jag duttat både här och där, dels för att hjälpa till med svenska rötter och dels när jag har fått nån idé i huvudet, som att titta på skådespelare på 1800-talet. Tror jag hamnade där genom min misstro mot vissa välkända rykten om kungliga oäktingar - men sen var de en intressant grupp i sig själva; ett eget socialt nätverk där familjerna gifte in sig med varandra. Och det var nyttigt att lära sig litet mer om Stockholm.
Eva, apropå skådespelare, jag blev överraskad över att hitta en skådespelare i min familj, son till en klockare och organist.

https://www.wikitree.com/wiki/Broman-109

Har du sett till något om hans fru?

Nej, jag kom nog aldrig in på Broman. Finns mycket kvar att göra för den som har lust att ta upp teatertemat igen.

När jag höll på, så gjorde jag en sida om Djurgårdsteatern där du utöver famijerna de Broen och Deland kan se en massa namn på o-profilerade personer.

Hej igen, jag menade egentligen bara om du kommit förbi namnet Hesselgren när du höll på med svenska skådespelare på 1800-talet. smiley

Och nu såg jag ditt svar, vad kul med en sida om Djurgårdsteatern!

Jag var i kontakt med musik- och teaterbiblioteket, de har en massa sitt arkiv.

En annan skådespelare som jag gjort profil för pga att hennes son heter likadant som en förfader till mig + är född samma år, och jag ville "de-duplicera" dem.

https://www.wikitree.com/wiki/Höök-2335
Hah, ja. Vore roligt att återvända till skådespelarna någon gång!
Är det ok att länka till freespace-sidan om Djurgårdsteatern från Bromans profil?
Javisst! Var på vippen att göra det - men distraherade mig själv med att skriva här ;-)

Vilket drama du har hittat och beskrivit för Fredrik Deland!

Ja, det nämns i hans SBL-biografi, men det var väldigt intressant att sedan följa personerna i primärkällor.
+4 votes

Hej Kerstin,

I am currently working on adding c7 profiles for my tree. I am researching the people and saving them on their parents profiles for the Connect-a-Thon. Then I keep a list so I can add the profiles to the tree during the Connect-a-Thon weekend. I am adding.my American and Swedish families.

Missy smiley

by Missy Berryann G2G6 Pilot (219k points)
Sorry for my delay, intense holiday have taken its tribute.
I hope the work with the cc7 is fun work and that you been able to collect a lot of information to the connect-a-thon. I have realised that connect-a-thon don't correspond that well to my health so I have not sign up for it this time. But I gladly help as support if you need it! <3 Kerstin

Related questions

+7 votes
5 answers
237 views asked Mar 31 in The Tree House by Per Starbäck G2G6 Mach 3 (39.0k points)
+4 votes
2 answers
167 views asked Mar 15 in Genealogy Help by Kerstin Ståhlbrand G2G6 Mach 1 (13.7k points)
+12 votes
1 answer
+3 votes
2 answers
+5 votes
1 answer
232 views asked Feb 7, 2023 in Genealogy Help by es n G2G6 Mach 1 (10.4k points)
+8 votes
3 answers
438 views asked Jan 27, 2023 in Genealogy Help by Paul Schmehl G2G6 Pilot (148k points)
+9 votes
4 answers
227 views asked Oct 21, 2022 in The Tree House by Matthew Evans G2G6 Mach 7 (73.7k points)
+4 votes
1 answer
304 views asked Sep 3, 2022 in Genealogy Help by Terry Fillow G2G6 Mach 8 (82.0k points)
+3 votes
1 answer
379 views asked Jun 27, 2022 in Genealogy Help by Roxanna Malone G2G6 Mach 3 (33.1k points)

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...