Klaas koopt grond van zichzelf?

+3 votes
138 views
Ik ben de laatste twee dagen bezig geweest met ene Klaas Biersteker, een groot grondbezitter uit Zijpe. Echter vind ik een aantal documenten moeilijk te begrijpen, ik heb nog weinig ervaring met dit soort gedetaileerde koop aktes. De transcriptie gaat als volgt: Verkoopvastgoed: ''Klaas Biersteker, Jan Voeder, Johannes Rampen en Tamis Rampen, allen te Zijpe aan

Klaas Biersteker te zijpe: Huis erf en landgoederen te Zijpe, groot 15 bunders 16 roeden 50 allen sectie H, n. 504. 461. 472. 473. 474. 475. 476. 477 en 478    f 25986''

(Meerdere namen allen met hun eigen aankopen)

Wat mij gelijk opviel was het aparte feit dat Klaas zijn naam zowel bij de verkopers als kopers staat, er lijkt hier geen spraken te zijn van een tweede Klaas Biersteker. Behalve de Klaas waar ik van afstam, lijken er geen andere naamgenoten land te hebben gehad in Zijpe. Zou iemand dit ''Mysterie'' voor mij kunnen oplossen?
in Genealogy Help by Joris Blom G2G1 (1.3k points)

1 Answer

+4 votes
 
Best answer
Zonder het stuk zelf te zien val ik terug naar wat ik zelf eerder in stukken ben tegengekomen. Het meest waarschijnlijke is het volgende:

 De verkopers kunnen erfgenamen/gezamenlijke eigenaren zijn geweest van de bezittingen en klaas koopt de anderen uit. Ze verkopen als het ware hun (erf)deel aan hem.

2
by Eef van Hout G2G6 Pilot (190k points)
selected by Joris Blom
Tamis Rampen was wel Klaas zwager, natuurlijk zou er grond via zijn zuster doorgegeven kunnen zijn, hoewel ik niet weet hoe gebruikelijk het was voor een dochter om iets te erven. Ik denk dat Johannes Rampen zijn grond deelt met Tamis, aangezien het woord "en" hier expliciet wordt gebruikt. Ik ga zeker even uitzoeken of Jan voeder ook in Klaas zijn familie is in getrouwd. Zowel Klaas als zijn vader, Gerrit Biersteker, hadden veel kinderen die ze tactisch hebben laten trouwen. Heel erg bedankt voor de hulp, had ik niet zelf kunnen bedenken!
Wat Eef van Hout schrijft is het meest waarschijnlijke. Ik kom het heel vaak tegen, zeker in tijden van 'onmondige vrouwen'. Het 'mysterie' bestaat niet en kan worden opgelost door de familie uit te pluizen. Waarschijnlijk gaat het hier om zwagers (de vertegenwoordigers van Klaas zijn zussen) of om neven (evt. aangetrouwde, van nichten).
Dat blijkt inderdaad het antwoord te zijn! Jan Volder is weer met een zus van Klaas getrouwd en Johannes is niet een broer van Tamis, zoals ik dacht, maar zijn zoon. Dus allemaal hebben ze een nogal directe band met Klaas. Hopelijk kan ik een erf document vinden, dat zou deze theorie waterdicht maken. Beide nogmaals bedankt!

Related questions

+6 votes
1 answer
0 votes
1 answer
206 views asked May 12, 2013 in Genealogy Help by Jouke Wartena G2G Crew (670 points)
+11 votes
5 answers
148 views asked Mar 20 in Appreciation by Marion Ceruti G2G6 Pilot (361k points)
+4 votes
1 answer
179 views asked Feb 20, 2023 in Genealogy Help by Klaas Jansen G2G6 Mach 4 (44.4k points)
+2 votes
1 answer
+6 votes
2 answers
+8 votes
2 answers

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...