Hendrick Hendricksen Kip (ik heb je / gotcha)

+8 votes
259 views

Was het maar waar. Help!!!
Ik heb de inschrijving van de ondertrouw gevonden (eindelijk een geldige bron voor dit huwelijk). Nu het plaatje nog ontcijferen, want daarin staat vermeld waar het paar vandaan kwam en hoe oud ze waren. Wat ik er tot nu toe van maak is:
Compareerden als vooren Heijndrik Heijndrixs van ?????nhuijs, snyder, out 24(29?) Jaren, geasst met zijn ?????, in de ????? & Trijntie Lubberts van S????? out 25 Jaren ?????

De blauwe stukken zijn essentieel. Kun jij die invullen vanuit de afbeelding (linker pagina, bovenste inschrijving): https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-31147-4906-13?cc=2037985


Wish it were true. Help!!!
I found the registration of the bann (finally a valid source for this marriage). Now deciphering the document is necessary, because it states where the couple came from and how old they were. What I made of it thus far is :
Compareerden als vooren Heijndrik Heijndrixs van ?????nhuijs, snyder, out 24(29?) Jaren, geasst met zijn ?????, in de ????? & Trijntie Lubberts van S????? out 25 Jaren ?????

The blue parts are essential information. Can you decipher them from this image (left page, top entry):

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-31147-4906-13?cc=2037985

 

WikiTree profile: Hendrik Kyp
in Genealogy Help by Living Terink G2G6 Pilot (301k points)
retagged by Living Terink

1 Answer

+6 votes

Trijntie Lubberts van Swoll ?  Voor Heijndrik nog aan het turen en zoeken , momentje nog dus ;) Nienhuijs misschien en dan denk ik meer aan een Boerderij of iets, Nienhuijs is ook een heel veel voorkomende achternaam, er was een boerderij Nienhuijs bij Beltrum . Vond veel combinaties van Swoll en Nienhuijs , in Twente en omstreken was het heel gewoon om de naam van een boerderij / buurtschap waar je of zelf woonde of misschien als ze op een gepacht stukje grond van de boer een huisje hadden of er in de buurt woonden , dit te noemen (die boerderij, buurtschap ) als plaats waar je vandaan kwam. 

Zie link: Beltrum is tevens een voormalige gemeente, die bestond uit het in het midden van de 19e eeuw in de buurschap ontstane dorp en de buurtschappen LintveldeAvest en Zwolle (Gelderland). en er was een boerderij genaamd Nienhuijs . 

Vanwege de afkomst van Trijntje zou ik denken dat ze mogelijk beide uit dezelfde streek kwamen, maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat het om een heel andere plaats / boerderij/ erve Nienhuijs gaat. 

Want ook hier (Groningen , Oterdum) wordt een gehucht Nienhuis genoemd en zo zijn er waarschijnlijk nog wel veel meer te vinden . 

by Bea Wijma G2G6 Pilot (314k points)
edited by Bea Wijma

Graag gedaan hoor , hier nog een link naar leenprotocollen etc.Zwolle o geen directe link dus, dan even inhoudsopgave , Overijssel, en dan heb je Stadsgericht Zwolle of Schoutambt Zwolle, beiden met een hele rits aan Buurschappen etc. veel links, transcripties en heel veel leeswerk dus ;)

Repertorium op de Overstichtse en Overijsselse leenprotocollen 1379-1805 E.D. Eijken :  een stukje verder terug in de tijd kan hiermee dus wel lukken

Maar voor we die kip echt ''bij de veren'' hebben :D

Vond nog deze transcriptie van de huwelijksintekening:

http://guild-dev.org/profiles/kipp.html

20 April 1624

Heyndrick Heyndrixsz, van

Niewenhuys, snyder, out 24 jaren, geasst~ met

zyn swager Blomert Sanders, 9 ans woon~ inde Servetsteeg

& Tryntie Lubberts, van Swoll, out 25 jaren, geen

ouders hebbend, a puero woon~ inde Angelierstraet, geass~

met haer nigte Annetie Heyndrix

signed Hendrick Hendricxsen, Trineke Loebes

DTB 429p86 - Huwelijksintekeningen in de kerk

Translation:

20 April 1624

Heyndrick Heyndricksz, from

Niewenhuys, tailor, 24 years old, assisted by

his brother-in-law Blomert Sanders, since 9 years living in the Servetsteeg,

was betrothed to Tryntie Lubberts, from Zwolle, 25 years old, parents

dead, since childhood living in the Anjeliersstraat, assisted

by her cousin Annetie Heyndrix

signed Hendrick Hendricxsen, Trineke Loebes

DTB 429p86 – Marriage intentions in the church

Searching marriages from FamilySearch.org indicate that Henrick Henrixsz(en) married Trijntje Lubberts on May 5, 1624 at Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands. Indexing Project No. M01225-2. Source Film No. 113358. Indexing Project No. M90102-1. Source Film No. 113364.

Super ! Waarom moeilijk doen als 't makkelijk kan dan he :D Dat is dus ook heel vaak het geval met de NNS profielen er is vaak al heeel veel onderzoek naar verricht en zoals je ziet met een beetje geluk , hoef je dan dus eigenlijk helemaal niet zo veel moeite te doen :P

Behalve het even checken of het een beetje goed vertaald is allemaal , Niewenhuijs of Nieuwenhuijs dus ...pffff

Ja, jammer dat de PMs niet zelf de moeite nemen om voldoende onderzoek te doen! Het lijkt wel of dit soort profielen er maar zit te zitten (geen cleanup na merges, tig stompzinnige links naar ancestry, etc.) totdat vanuit Dutch Roots actie wordt genomen...

Jan, niet te snel door het bocht - Chris heeft ooit een onderverdeling gemaakt van 5 soorten WikiTree gebruikers. Je doet het voorkomen alsof alleen vanuit jullie project actie ondernomen wordt, hetgeen zeker niet het geval is. Het is een algemeen WikiTree breed probleem. Jazeker, die PM'ers heb je, ik heb er zelfs projectleden bij zitten dat er alleen maar zitten om de bagde. Maar ik heb er ook projectleden bijzitten die hun uiterste beste doen naar hun eigen vermogen bio's te organiseren en om zelf ook onderzoek te doen. Als het nodig is, roepen wij het hulp van jullie project in. Helaas zijn er voor de andere talen (Duits, Frans, Scandinavisch [etc.]) nog géén vergelijkbare projecten als jullie project.

Ik wou 't niet zeggen :P 

Maar .... als je weet met hoeveel duplicaten oa de NNS te maken heeft ''gehad'' en nu soms nog steeds (of weer) heeft, dan is het wel te ''begrijpen''  dat de profielen er soms zo uit zien . 

Prioriteit is lang geweest om alle duplicaten weg te werken , door de grote aantallen en door soms en in het begin foute merges werd men steeds voorzichtiger qua mergen en opruimen na merges , dus op een gegeven moment werd ook dat maar niet meer , nauwelijks of pas nadat alles weg was gemerged gedaan , het resultaat van al die merges zie je nu dus nog steeds, bij onder andere ook de Euroaristo profielen. 

En dat is dus ook de belangrijkste reden (oorzaak) dat er (grote) projecten kwamen, om zo dus de situaties die behoorlijk ernstig waren (heel veel duplicate families), te verbeteren. Dus.... er is al heel veel verbeterd en de meeste (en ernstigste) families zijn nu weer aardig op orde , en nu zijn we dus vooral bezig met ''puin ruimen'' , profielen opruimen na alle merges en voorzien van wel voor iedereen te bekijken bronnen en een beetje overzichtelijke en mooiere Bio's. 

Ook over de ancestry.com bronnen  is iedereen het nu wel zo'n beetje eens ,die worden nu dus ook vaak vervangen door bronnen die dus wel gratis en voor iedereen in te zien zijn, met de ancestry.com bronnen dan soms alleen nog  ergens onderaan geplaatst als ''see also'' bronnen . 

De ancestry.com bronnen , en ook daar is iedereen het nu wel over eens , kun je denk ik wel vergelijken met genealogie online , soms prima bron met veel accurate en juiste info en aktes, maar soms onbruikbaar vanwege het gebrek aan accuraatheid en info, ancestry.com is vaak alleen te zien of te bekijken als je betalend lid bent , dus voor hier en om die reden niet echt de meest handige bron, maar als er verder geen andere bron is , is een beetje het standpunt, dan toch altijd beter dit als bron , dan helemaal geen bron.

Dus... al lijkt het soms of niemand iets doet aan de profielen, er is en wordt door heel veel mensen van heel veel verschillende projecten en ook door profielmanagers nog elke dag en ook echt wel heel hard gewerkt om alles op orde te krijgen, het duurt alleen ff . ;)  

Maar om je een beetje een idee te geven van hoe het was en hoe het nu is , hier heb ik nog wel een familie Hegeman waar we nog steeds mee aan het werk zijn: zoals het was, reken hier dan nog een heel aantal duplicaten bij van elk kind + ouders etc.bijvoorbeeld een stuk of 8  aan duplicaten , dan heb je een beetje een idee hoe het was. 

Hier de eerste Hegemannen  nu die er dus eerst ook zo uit zagen (met tientallen duplicaten ) en ook daar nog steeds voor op zoek naar meer en echte (originele) bronnen. Dus we roeien met de riemen die we hebben en het is natuurlijk onmogelijk om overal tegelijk aan te kunnen werken. Maar dit is dus ook de reden dat het nu niet meer mogelijk is om hele grote gedcoms te uploaden , in de hoop dat zo de duplicaten tot een minimum beperkt blijven. 

Hier nog eentje , de regesten/aktes veel gebruikt om de familie, verbanden , onderlinge relaties uit te vogelen.

Je hoeft het mij niet te vertellen Bea, ik was al zelfs voor jou projektlid van de NNS, en het is niet anders met de DCC project. Ik weet me nog de Wyckhoffs te herinneren, en de Vanarsdalen ...  :-)

Stukjes bij beetjes komt alles goed. Samen blootsvoets over de Drakensbergen zegt ment altijd in het Afrikaans ... :-)

We waren denk ik tegelijk aan het typen met een reactie en wat meer verduidelijking voor Jan  Philip :P , inderdaad samen blootvoets over de Drakenberg , langzaam maar zeker komen we er zo wel :) 

En er is al heel veel verbeterd en verandert , eerst mochten de patronymen niet in het LNAB field nu wel, we mogen nu allemaal onze eigen conventies gebruiken / toepassen , waar eerst alleen de Euroaristo regels golden ( dus als iemand van de Berg heette, mocht alleen  Berg in het LNAB field geplaatst worden en van de Berg kwam dan in het current last name field ) en zo worden er nog elke dag dingen verbeterd bij Wikitree , groot voordeel hier is dus ook dat er wordt geluisterd naar de leden , waar behoefte aan is of wat beter anders gedaan kan worden, en als het mogelijk is worden dingen dan dus aangepast . 

Bea, Philip,

Wellicht is de deelverzameling NNS-profielen die ik gezien heb niet representatief. Dat hoop ik dan maar.

Ondertussen maar gewoon blik op oneindig en doorgaan!
Je zegt het goed Jan - blik op oneindig en als maar doorgaan ... :-)

Related questions

+16 votes
1 answer
+4 votes
1 answer
151 views asked Mar 15, 2021 in Genealogy Help by Joan Hollander G2G6 Mach 3 (31.9k points)
+14 votes
2 answers
+18 votes
4 answers
+10 votes
2 answers

WikiTree  ~  About  ~  Help Help  ~  Search Person Search  ~  Surname:

disclaimer - terms - copyright

...