Juliana (Oranje-Nassau) van Oranje-Nassau
Privacy Level: Open (White)

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina (Oranje-Nassau) van Oranje-Nassau (1909 - 2004)

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina (Juliana) "junior, Jula" van Oranje-Nassau formerly Oranje-Nassau aka Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Hertogin van Mecklenburg, Prinses van Lippe-Biesterfeld
Born in Den Haag, Zuid-Holland, Nederlandmap
Ancestors ancestors
[sibling(s) unknown]
Descendants descendants
Died at age 94 in Baarn, Utrecht, Nederlandmap
Profile last modified | Created 30 Mar 2015
This page has been accessed 4,634 times.
Nederlanders na 1811
Juliana (Oranje-Nassau) van Oranje-Nassau is geboren in Zuid-Holland na 1811
Join: Netherlands Project
Discuss: netherlands
Preceded by
Wilhelmina
Koningin der Nederlanden
4 September 1948 - 30 April 1980
Succeeded by
Beatrix


Contents

Biography

Notables Project
Juliana (Oranje-Nassau) van Oranje-Nassau is Notable.

Dutch Biography


  • Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau (Den Haag, 30 april 1909 – Baarn, 20 maart 2004) was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 (de inhuldiging vond plaats op 6 september 1948).
  • Zij had onder andere de titels prinses der Nederlanden,prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg en prinses van Lippe-Biesterfeld. Juliana was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld.
  • Eind 1908 maakte minister-president Theo Heemskerk bekend dat koningin Wilhelmina in verwachting was. Door een levensbedreigende ziekte van Wilhelmina in 1902 met miskraam en een aantal miskramen erna, bestond er grote vrees dat er geen troonopvolger zou komen. In de tweede helft van april 1909 waren er meer dan eens geruchten dat het kind geboren was, aangezien de baby medio april al verwacht werd. Uiteindelijk was de geboorte op 30 april in paleis Noordeinde in Den Haag. De volgende dag werd door de vader in paleis Noordeinde de aangifte voor de burgerlijke stand gedaan.
  • Na enkele weken werden de namen van het prinsesje openbaar gemaakt:
  • Juliana, vernoemd naar Juliana van Stolberg,de moeder van Willem van Oranje
  • Louise,naar Louise de Coligny,de echtgenote van Willem van Oranje
  • Emma,naar koningin Emma,grootmoeder van moederskant
  • Marie,naar Marie van Schwarzburg-Rudolstadt, grootmoeder van vaderskant
  • Wilhelmina,naar de moeder Wilhelmina
  • De officiële roepnaam werd Juliana, terwijl haar moeder haar vaak junior noemde,en haar informele roepnaam Julia was.
  • Op zaterdag 5 juni 1909 werd prinses Juliana gedoopt in de Haagse Willemskerk. Juliana droeg de doopjurk die haar moeder had gedragen bij haar eigen doop. Haar moeder trachtte Juliana een iets minder afgeschermde opvoeding te geven dan die van haar zelf. Zij doorliep tot elfjarige leeftijd de lagere school in het paleis, in een klasje met enkele dochters uit zorgvuldig uitgezochte families. Daarna kreeg zij privé-onderwijs, opgesteld door de pedagoog J.B.Gunning. Na het beëindigen van haar middelbare school verhuisde Juliana naar Katwijk om ondanks het ontbreken van het juiste schooldiploma een verkorte studie te volgen aan de Rijksuniversiteit Leiden, die geheel werd toegespitst op de taak die haar wachtte.
  • Koningin Wilhelmina vond het van groot belang dat Juliana op haar 18e jaar voldoende zou zijn toegerust om het koningschap zo nodig direct te kunnen overnemen.In 1922 werd de erfopvolging gewijzigd, waarbij werd geregeld dat Juliana de enige opvolger van haar moeder werd.
  • Om de troonopvolging veilig te stellen moest er een echtgenoot voor Juliana gevonden worden; prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld liet zijn interesse blijken. Juliana ontmoette hem voor het eerst op 11 februari 1936 in Igls. Juliana hield van Bernhard en Wilhelmina gunde haar een huwelijk uit liefde. Op 8 september 1936 werd de verloving bekendgemaakt.
  • Op 7 januari 1937 trouwde Juliana met Bernhard. Het paar vestigde zich in paleis Soestdijk. Zijn komst betekende in allerlei opzichten een keerpunt voor haar. In de eerste huwelijksjaren zorgde Bernhard dat Juliana radicaal brak met de kleinburgerlijke levensstijl waarin zij was opgevoed. Bernhard nam Juliana mee naar de grote steden van Europa, liet haar kennismaken met de moderne mode en stijl van opmaken, het leven in de wereld buiten het minder mondaine en enigszins stijve achtergebleven Nederland.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Juliana met haar dochters Beatrix en Irene in Canada. Prinses Margriet werd geboren in een ziekenhuis te Ottawa. Juliana kreeg in Canada één miskraam. Bernhard stond koningin Wilhelmina in Londen terzijde en kwam sporadisch over.
  • Juliana bezocht minstens acht keer de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en zijn echtgenote en hield zestig toespraken over de strijd tegen het Duitsland van Adolf Hitler, de zogenoemde "pep talks". In 1943 bezocht zij het eiland Sint-Maarten en verrichtte de officiële opening van het plaatselijke vliegveld dat naar haar vernoemd werd,het Princess Juliana International Airport. Vlak na het einde van de oorlog in Europa keerde zij met haar dochters via Engeland terug naar Nederland.
  • Op persoonlijk vlak zorgden de 'Canadese' jaren van zelfstandigheid, met haar moeder en echtgenoot tijdens de oorlog in Engeland, er voor, dat Juliana opbloeide. Toen ze uit Canada terugkeerde was ze veel meer een zelfstandige vrouw geworden.
  • Juliana oefende haar eerste politieke daden uit als prinses-regentes voor haar moeder, toen deze tijdelijk het Koninklijk Gezag had neergelegd, van 14 oktober 1947 tot 1 december 1947 en van 14 mei 1948 tot 30 augustus 1948. Nadat Juliana de troon van haar moeder had overgenomen, bleek zij een geheel andere stijl dan haar moeder te hebben.
  • Van 1950 tot 1956 was Juliana ook "Hoofd van de Nederlands -Indonesische Unie", een soort Gemenebest. Tot 25 november 1975 maakte ook Suriname nog deel uit van het koninkrijk.
  • Tijdens haar regering kreeg de monarchie gekscherend de bijnaam fietsende monarchie. Juliana's losse stijl verkleinde de afstand tussen koningshuis en volk. Op het jaarlijkse defilé op haar verjaardag bij Paleis Soestdijk kwam de bevolking even ten paleize. Mede hierdoor bleef zij tot haar dood zeer populair. Onder Beatrix werd de stijl weer monarchaler.
  • In februari 1953 vond de grote watersnood in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden plaats. Juliana was snel ter plaatse, geschoeid met kaplaarzen, om de getroffen bevolking te troosten en moed in te spreken.Later zou deze alom zeer gewaardeerde actie als kenmerkend voor haar persoon en de invulling van haar koningschap worden betiteld.
  • Tijdens haar koningschap deden zich enkele crises voor, zoals de affaire in 1956 rond de gebedsgenezeres Greet Hofmans. Bernhard had haar hulp gevraagd in een uiterste poging uitkomst te vinden voor Marijke, hun jongste dochter, die aan een oog nagenoeg blind was geboren. Hofmans nam na enige tijd haar intrek in paleis Soestdijk. Juliana begon openlijk te spreken over pacifistische idealen. De crisis zette het huwelijk van Juliana en Bernhard zwaar onder druk.Ook het paleispersoneel was in twee kampen verdeeld. De Commissie Beel bracht deze verwikkeling tot een einde. Greet Hofmans verdween voorgoed uit het paleis, het huwelijk hield stand en Juliana bleef koningin.
  • Op 31 januari 1980, de verjaardag van haar dochter Beatrix, maakte zij bekend dat zij op 30 april 1980, haar 71ste verjaardag, afstand zou doen van de troon ten gunste van haar dochter Beatrix. Na haar troonsafstand is Juliana steeds actief gebleven in het sociale circuit en verscheen ze regelmatig in het openbaar. Na 1995,werden de verschijningen in het openbaar steeds minder. Juliana's laatste openbare optreden was bij het huwelijk van haar kleinzoon prins Maurits met Marilène van den Broek in 1998. Prinses Juliana maakte in 1999 per brief bekend dat het haar door haar hoge leeftijd te zwaar viel om nog officieel op te treden. Zij wilde na de abdicatie niet langer als koningin, maar als prinses Juliana aangesproken worden.
  • Juliana op zaterdag 20 maart 2004 kort voor zes uur in de ochtend op 94-jarige leeftijd in het bijzijn van haar drie oudste kinderen ten gevolge van een longontsteking in haar slaap overleden. Juliana overleed op de dag af zeventig jaar na haar grootmoeder koningin-regentes Emma. Zij werd opgebaard in haar voormalige werkkamer aan de achterzijde van paleis Soestdijk.
  • Juliana was sinds 20 december 1993 de langstlevende Oranje ooit.Eind 2004 eindigde ze op nr. 14 in de verkiezing van De grootste Nederlander.
  • De bijzetting van Juliana vond plaats op 30 maart 2004 in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft. Op uitdrukkelijk verzoek van Juliana stond de kleur wit centraal in een groot gedeelte van haar uitvaart.
  • Vanaf de bijzetting wordt Juliana officieel weer betiteld als 'Koningin Juliana'.
  • Juliana voerde tijdens haar regeerperiode de volgende aan het koningschap verbonden titels en kreeg de volgende onderscheidingen:Titels Onderscheidingen
  • Juliana gebruikte vaak de naam Juliana van Buren als schuilnaam.




English Biography

  • Queen Juliana of the Netherlands
  • Juliana, Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina; 30 April 1909 – 20 March 2004) was the Queen regnant of the Kingdom of the Netherlands between 1948 and 1980. She was the only child of Queen Wilhelmina and Prince Hendrik. She was married to Prince Bernhard of Lippe-Biesterfeld, with whom she had four children:
  • Princess Beatrix (born 1938),
  • Princess Irene (born 1939),
  • Princess Margriet (born 1943),
  • Princess Christina (born 1947).
  • During the Second World War she lived in exile with her children in Ottawa, Canada. She became Queen of the Netherlands with her mother's abdication in 1948 and was succeeded by Queen Beatrix after her own abdication in 1980. During her reign both Indonesia (Dutch East Indies) (proclaimed in 1945, recognized in 1949) and Suriname in 1975 became independent from the Netherlands. Her birthday is celebrated annually as Koninginnedag, Queen's Day.
  • Titles, Styles, Honours and Arms
  • 1909–1937: Her Royal Highness Princess Juliana of the Netherlands, Princess of Orange-Nassau, Duchess of Mecklenburg
  • 1937–1948: Her Royal Highness Princess Juliana of the Netherlands, Princess of Orange-Nassau, Duchess of Mecklenburg, Princess of Lippe-Biesterfeld
  • 14 October 1947 – 1 December 1947 and 14 May 1948 – 30 August 1948: Her Royal Highness Princess Juliana of the Netherlands, Princess Regent
  • 1948–1980: Her Majesty Juliana, Queen of the Netherlands, Princess of Orange-Nassau, Duchess of Mecklenburg, Princess of Lippe-Biesterfeld
  • 1980–2004: Her Royal Highness Princess Juliana of the Netherlands, Princess of Orange-Nassau, Duchess of Mecklenburg, Princess of Lippe-Biesterfeld
  • Dutch Honours
  • Grand Master of the Military William Order
  • Grand Master and Dame Grand Cross of the Order of the Netherlands Lion
  • Grand Master of the Order of Orange-Nassau
  • Grand Master of the Order of the Gold Lion of the House of Nassau
  • Grand Master and Dame Grand Cross of the Order of the House of Orange
  • Grand Master of the Order for Loyalty and Merit
  • Grand Master of the Order of the Crown
  • see for more Honours and Titles: Honours and Awards


Sources





Sponsored Search by Ancestry.com

DNA Connections
It may be possible to confirm family relationships. It is likely that these autosomal DNA test-takers will share some percentage of DNA with Juliana: Have you taken a test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.


Comments: 4

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.
Juliana werd haar roepnaam, maar ze werd ook wel Junior of Jula genoemd

De officiële roepnaam werd Juliana, terwijl haar moeder haar vaak junior noemde, en haar informele roepnaam Jula was.

Het is geen achtervoegsel, maar was, volgens verschillende bronnen, hoe haar moeder haar vaak noemde, dus in dit geval is het meer een koosnaam denk ik ? (ze zou haar moeder opvolgen, dus vandaar ws junior ?)

posted by Bea (Timmerman) Wijma
Werd Juliana echt "Junior" genoemd? Door wie? Het is een typisch achtervoegsel, maar voor ik het ga verplaatsen...
posted by Thorwald Peeters
Oranje-Nassau-10 and Königin der Niederlande-1 appear to represent the same person because: same please merge LNAB should be Oranje-Nassau (project)
posted by Bea (Timmerman) Wijma
Oranje-Nassau-10 and Van Oranje-Nassau-5 appear to represent the same person because: same so can be merged LNAB according naming convention eurearistocrats project should be Oranje-Nassau
posted by Bea (Timmerman) Wijma

This week's featured connections are French Notables: Juliana is 7 degrees from Napoléon I Bonaparte, 12 degrees from Gilbert du Motier de La Fayette, 10 degrees from Sarah Bernhardt, 31 degrees from Charlemagne Carolingian, 21 degrees from Sidonie-Gabrielle Colette, 15 degrees from Pierre Curie, 16 degrees from Simone de Beauvoir, 14 degrees from Philippe Denis de Keredern de Trobriand, 12 degrees from Camille de Polignac, 14 degrees from Henri-Gustave Joly de Lotbinière, 20 degrees from Claude Monet and 12 degrees from Aurore Dupin de Francueil on our single family tree. Login to see how you relate to 33 million family members.